AANBEVOLEN WOORDENJUT LOKATIES:OVER DE MAKERS:

"Woordenjutten" is een project van Meet Your Stranger, een samenwerking tussen theatermaker Madeleen Bloemendaal, augmented reality kunstenaar Sander Veenhof en producent/regisseur Andre Freyssen ontstaan naar aanleiding van het "Meet Your Stranger" project op het IFFR International Film Festival Rotterdam 2012

Al eerder maakte Terschelling kennis met een parallele virtuele realiteit, ook wel als augmented reality aangeduid: halverwege het eiland staat sinds juni 2011 een virtueel stoplicht.

  Elke festivaldag worden er honderden persoonlijke woorden de lucht in gestuurd. Ga met je smartphone naar het woordenjut loket op het Westerkeynterrein en geef je woorden mee aan de wind; doe eindelijk die bekentenis of geef lucht aan je hartenwens. Via Augmented Reality op je smartphone kun je jouw woorden zien wegvliegen. En twee maal per dag start de woordenjutter een virtuele expeditie ergens op het eiland op zoek naar alle aangewaaide woorden. Kijk in de festivalkrant en op het Woordenjut loket welk deel van je hart je die dag kunt luchten en wat de tijd- en vertrektijden van de woordenjutexpeditie zijn. Na tien dagen Oerol zal het eiland er een virtueel gevoelslandschap bij hebben, gevormd door alle belevingswerelden van de bezoekers.

FOTO'S >"Woorden die mensen meegeven aan de wind worden deel van het landschap. Het gevoel wat aan die woorden kleeft, bepaald wat hun karakter is en hoe ze zich gedragen in de wind. Sommige woorden zijn vluchtig en bijna niet te vangen, dan moet u bijvoorbeeld denken aan fluisteringen, dagdromen of impulsieve verlangens. Andere zinnen blijven overal achter haken. Smeekbedes bijvoorbeeld, die zoeken overal een voet aan de grond. Wat overigens niet wil zeggen dat ze niet ver kunnen reizen. Want hoe sterker de intentie van de woorden, hoe verder ze kunnen reizen, zelfs naar de andere kant van de wereld.

Het geweldigste fenomeen vind ik, en ik hoop dat we dat ook vandaag zullen zien, dat bij woorden met een hele sterke intentie, dus woorden die tot de nok zijn geladen met gevoel; daar kan spontane "cloning´┐Ż voorkomen. Deze smeekbedes, liefdesverklaringen, etc. beginnen zich spontaan te vermenigvuldigen en vullen zo de lucht met hun aanwezigheid.

Tot voor kort waren al deze processen onzichtbaar voor het menselijk oog, maar nu dus met de techniek van Augmented Reality, niet meer. Bovendien is er daardoor een ware hype ontstaan rond het verzamelen van gevonden woorden. Door gevonden geladen woorden te verzamelen en te hergebruiken (er nieuwe zinnen van te bouwen) transformeert de intentie naar wat u maar wilt. Nou, dat hoef ik u natuurlijk niet te vertellen daarvoor bent u gekomen!"

De woordenjutter