Wielklem peace

Tijdens het opruimen van m’n website stuitte ik op “Wielklem peace” foto’s uit 2003. Die zien er anno nu uit als beelden die met AI zijn gegenereerd. Maar destijds vergde dat nog uren ambachtelijk ‘photoshoppen’. Zo heette dat voordat het ‘fake news’ ging heten. Tegenwoordig kost het maken van z’n afbeelding een paar seconden. Maar op zich maakt dat niets uit voor iemand die er naar kijkt, het uiteindelijke beeld is het zelfde

De Volkskrant drukte de foto’s af. Of dat nu nog zou gebeuren valt te betwijfelen. Een realistisch ogende foto met een vreemde twist is niets opzienbarend meer. Toch ben ik wel benieuwd hoeveel pogingen het zou kosten om dit als resultaat te krijgen met als prompt ‘solutions for peace’. En ik vraag mij af of het van belang is uit welk brein de foto ontstaan is, uit een mensenbrein of een AI brein? Alhoewel het beeldresultaat dus hetzelfde is.

Het zijn vragen die op dit moment nauwelijks te beantwoorden zijn in een tijd waarin AI van alles opschudt en radicaal verandert.

https://sndrv.nl/wielklempeace